Grip op je brein, deel 4. Nimue (en hoe het ofwel een 'Hell, yeah!' is of gewoon 'neen danku').

 
 

Als je regelmatig teveel engagementen aangaat, of je te versnipperd voelt, kan je baat hebben bij een nieuwe filosofie die ik uitprobeer: als het antwoord op iets niet ‘hell yeah!’ is, zeg dan nee.

Dat betekent: als ik niet een echte ‘Waw! Dat zou geweldig zijn! Absoluut! Verdomme: ja!’ voel, dan is mijn antwoord ‘neen, danku.’

Als je nee zegt tegen de meeste dingen, laat je ruimte in je leven om je echt helemaal te storten in dat ene zeldzame ding dat voor jou ‘HELL YEAH’ is.

We hebben het allemaal druk. We nemen allemaal teveel op ons. Nee zeggen is de enige uitweg.

(Derek Sivers)

De regel van Sivers: het is ofwel ‘verdomme, ja!’ of simpelweg ‘neen, danku’ - leverde mij de laatste jaren niet alleen bakken meer tijd op om te leven, maar heeft een onverwacht bonuseffect: mijn intuïtieve, wijzere breindeel komt daardoor veel krachtiger tot zijn recht.

Blijkbaar werkt dat vierde hersenkarakter, het rechtse denken in die rechter hippocampus, het best als ik de waan van de dag op gepaste afstand houdt.

Een weekendje zonder sociale media en whatsapp is meestal al voldoende en zeker als ik ook ochtendpagina’s schrijf, regelmatig mediteer en zo weinig mogelijk nieuws volg.

Misschien ben ik daardoor niet op de hoogte van elk actueel feit, maar het zorgt er wel voor dat ik vaker het grotere plaatje kan zien en met een soort kalme afstand kan beslissen. Veel van de dingen waar we ons vandaag zorgen over maken, zijn over vijf jaar immers helemaal niet zo belangrijk. Of we hebben er veel minder invloed op dan we denken, waardoor piekeren niets oplevert.

Heb je een probleem? Neen? Waarom zou je je dan zorgen maken? Heb je een probleem?Ja? Kan je het oplossen? Ja? Waarom zou je je dan zorgen maken? Kan je het niet oplossen? Waarom zou je je dan zorgen maken? Of hetzelfde met een prachtig Aziatisch accent: Then why worry? (deze ‘Guide to worrying’ helpt ook niet, en dus wel)

Ik heb er een sport van gemaakt, van mijn intuïtie activeren en in die kalme wijsheid leven. Er staat een foto van de aarde vanuit de ruimte als screensaver op mijn laptop. Ik ga wekelijks op kunstenaarsafspraakje met mijzelf, om die zachte creatieve kant te voeden. Mijn huis staat vol symbolen die uitnodigen om te zien wat echt van belang is, en los te laten wat van belang lijkt. Want Nimue, mijn karakter vier, is op haar best als ze in contact is met de natuur, met kunst, met wijsheid en filosofie, met spiritualiteit en met medemenselijkheid.

Ik gun het u ook, vandaag en de komende dagen: de zen-stand.

Wil je meer leren over die vier breindelen? Luister naar deze aflevering van onze Bruto Nationaal Geluk-podcast, of nog beter: word floreerkundige!