Tien procent gelukkiger in acht weken (dé efficiëntste truuk van de foor)

Op mijn dertigste was ik de niet zo trotse bezitter van een scheiding, een burn-out en een hoop gênante herinneringen, zoals die aan mijn eerste publieke daad van agressie (waarin ik letterlijk een gat schopte in de deur van mijn kantoor).

Die dag was pijnlijk zichtbaar ik dat ik iets meer nodig had dan enkel zelf-reflectie en therapeutische ondersteuning.

Sterker nog: ik ontdekte dat de stem in mijn hoofd, waarvan ik altijd geloofde dat het mijn beste en krachtigste compagnon was, juist de bron was van mijn problemen…

Read More

Wat is het nut van positieve psychologie in tijden van crisis?

Je kan meer hebben dan je denkt, en dat inzicht alleen al maakt alle verschil.

Want onderzoek in de positieve psychologie laat zien dat de mens veerkrachtiger en flexibeler is dan hijzelf vermoedt. We worden minder beïnvloed door zowel positieve gebeurtenissen als negatieve.

Dus, enerzijds zijn de dingen waarvan je verwacht dat ze je gelukkig zullen maken, minder krachtig dan je vooraf denkt. Als je die andere job hebt, als je die kilo's kwijt bent, of als de kinderen ouder en rustiger zijn en je de lotto wint - dan word je daar minder positief door beïnvloed dan je nu denkt. Je went er vaak vrij snel aan, en het effect is minder groot dan je zou vermoeden.

Maar anderzijds hebben ook negatieve ervaringen een minder grote impact dan…

Read More

Het Virus Dat Niet Genoemd Mag Worden (en de verhalen die we vertellen, creëren de wereld waarin we leven)

Bijna dagelijks valt hier in huis het C-woord.

En ook bij de korte ontmoeting met buren op mijn avondwandeling, de losse babbel aan het begin van een coach-sessie of de start van een werkoverleg, gaat het altijd eerst even over Dat Virus.

Over de moeilijk te volgen maatregelen. Over wat de juiste aanpak is van onze tienerkinderen, die enerzijds zoveel moeten missen in deze periode en anderzijds voortdurend de schuld krijgen als de grote verspreiders. Over hoe verschillend mensen kijken naar de dreiging en naar de informatie die er is.

Een eindeloos gesprek lijkt het, dat ik al sinds eind maart aan het voeren ben, over steeds maar weer hetzelfde onderwerp.

En ik heb het er echt mee gehad. Ik ben het strontebeu. Ik heb er zo zot genoeg van…

Read More

Het Alpen Effect (of waarom het gevoel van ontzag ons hulpvaardiger en vrijgeviger maakt)

De plotse passionele vreugde die de natuurlijke wereld soms in ons kan oproepen, zou wel eens de meest ernstige zaak kunnen zijn van allemaal. (Michael McCarthy)

Dat is wat ik voel.

Op deze Franse Alpenvakantie.

De sterrenhemel die ik nooit eerder zo volmaakt zag, zo helder, met dat hele netwerk van kleine lichtpunten tussen de grote.

De eeuwenoude bergen, met hun majestueuze toppen en ruwe flanken, met de schoonheid en tegelijk het gevaar van de afgronden en de hellingen.

En het ontzag dat ik daarbij voelde. De nietigheid van mijn bestaan en tegelijk het grootse gevoel…

Read More

Wild thing.

Ik dacht eerst nog dat de Sterke Punten-hype precies dat was: een hype. Maar ondertussen blijkt talentgedreven werken al een vol decennium een stevig fundament voor mijn werk.

Elke sessie die ik in mijn coachpraktijk doe, start met een talenten-verkenning. En elke workshop die ik begeleid ook.

Omdat het de meeste krachtige, radicaal waarderende insteek is.

Omdat je met het benoemen van talent een…

Read More

Triviaal.

Zie, ik heb een nieuw experimentje. De laatste tijd stel ik mij regelmatig voor hoe ik een hand uitsteek naar mijzelf. Of toch naar dat deel van mijzelf dat al eens dingen uitdagend vindt die voor anderen eenvoudig zijn.

'Kom meiske, kom maar mee, we doen het samen.'

Ook al vindt mijn volwassen, stevige zelf het vaak belachelijk, kinderachtig of overdreven (dat ik iets ingewikkeld vind, maar ook dat innerlijk hand-in-handlopen uiteraard, dat is ook geweldig ridicuul, geef toe).

Toch helpt het.

Read More

Het beste moet nog komen (of: ziehier het aanbod van de Academie voor Positieve Psychologie)

Een vrouw vond de cocon van een vlinder en nam die mee naar huis.
De volgende dag kwam er een kleine opening in.
De vrouw keek verschillende uren naar de vlinder terwijl hij worstelde om zijn lichaam door de kleine opening te krijgen.
Tot het plots niet meer vooruit ging, en het leek alsof de vlinder vast zat.
De vrouw besliste om de vlinder te helpen.
Ze nam een schaar en knipte het resterende deel van de cocon weg.
De vlinder verscheen daardoor makkelijk, maar met een gezwollen lichaam en kleine verschrompelde vleugels…

Read More

Wat als jij talentgedreven of waarderend wil coachen - en de anderen lang en hard wil klagen?

Je kent het.

Jij bent coach, begeleider of leidinggevende. En je bent begeesterd door de positieve psychologie en de waarderende benadering.

Je bent ervan overtuigd dat vertrekken vanuit kracht ons verder brengt dan repareren wat mis is. Je gelooft in leren van succes, in versterken van talent, in aandacht geven aan 'waar we meer van willen'.

Maar daar zit je dan.

In het functioneringsgesprek. Het intakegesprek. Het begeleidingsgesprek.

Te luisteren naar je gesprekspartner die blijft klagen. Die steeds maar wil delen hoe moeilijk het is. Die na elke waarderende vraag van jou de focus weer verlegt naar hoe zwaar de situatie is, hoe onoplosbaar het probleem, hoe lastig de dynamiek.

Zucht.

Zo herkenbaar.

Read More

Stap nu in voor de online cursus Positivologie: start op 28 mei!

Met de cursus positivologie op zak voel ik me stevig staan om in crisistijden te blijven kiezen voor leidinggeven vanuit kwetsbaarheid, vertrouwen en compassie. Met aandacht voor een waarderende benadering en samenwerkingsmogelijkheden. En om naast de onvermijdelijke massale communicatie over veiligheidsmaatregelen blijvend in te zetten op geweldloze communicatie.. " - Lore Slosse, directeur buitengewoon basisonderwijs.

Daarom.

Read More

Drukdrukdruk.

Wie zijn doel opschrijft, heeft 42 % procent meer kans om het te bereiken*.

Twee-en-veertig! Door het gewoon op te schrijven.

En nee, over je doel denken heeft dat effect niet. Dan gebruik je immers alleen de rechterhersenhelft van je brein, en door te schrijven engageer je ook de linker. En het is je brein dat bepaalt kiest welke informatie je krijgt.

Daarom hoor je in een luidruchtig café toch je naam hoort, boven de gesprekken heen. En zie je overal rode Volkswagens als je zelf net een rode Volkswagen hebt gekocht. Of loop je steeds tegen zwangere vrouwen en baby’s aann, als je een onvervulde kinderwens hebt.

Omdat je brein een aandachtsfilter heeft, die gestuurd wordt door

Read More

Blissing out.

Onderzoek van Tania Singer en Olga Klimecki toont dat ons brein automatisch onze pijngebieden activeert als we bij iemand zijn die lijdt.

We voelen dus zelf verdriet, woede of angst - de emotie van de ander wordt ook door ons beleefd, alsof ze van onszelf was.

Prachtig.

En heel empathisch.

Maar niet altijd handig.

Read More

Wijsheid.

Het sereniteitsgebed! Op een vrijdagnamiddag!

Waarom, in godsnaam, Maaike, waarom?

Omdat het accepteren van wat je zelf niet kan beïnvloeden, en het herkennen van die gebieden waarop je wel rechtstreeks invloed hebt, belangrijke stappen zijn in verandering en groei.

Het herkennen en erkennen van je vermogen om dingen te veranderen, en hoe dat vaak kleiner is dan je zou willen, of soms juist groter dan je denkt - het geeft vrijheid en opent mogelijkheden.

En kan zo'n tekst dan werkelijk verschil maken?

Read More

Kom mee zomeren met ons! (en leer krachtiger coachen op basis van positieve psychologie en talentgedreven werken, tussen het plezier door)

Het had wat voeten in de aarde. Er gingen wat nachten overheen (gelukkig geen slapeloze). Er werd flink over gefantaseerd, veel instemmend bij geknikt. Het belandde meer dan eens opnieuw in de koelkast.

Maar het gaat dan toch weer gebeuren. Eindelijk!

Els en ik herhalen onze opleiding 'Talentgedreven Coachen', en stopten hem in een nieuw jasje - aangevuld en verbeterd met al onze inzichten en kennis en ervaring van de afgelopen twee jaar. En nog leuker: we maken er een Summerschool van!

En dat is zeer goed nieuws omdat…

Read More

Laat mij door, ik moet dringend!

Dringend weer dagelijks wandelen.

Dringend weer dagelijks mediteren.

Dringend weer dagelijks ochtendpagina’s schrijven.

Want ik ben ongemerkt in een monster veranderd. Een monster van donkere wintergedachten. Van ‘waarom loop ik hier rond’ en ‘wat heeft dit allemaal voor zin’. Van zorgen en gepieker en irritatie. Oh ja, irritatie vooral, en kwaadheid en verdriet. Met tranen om niets.

Dat moet de midlife-crisis zijn. Als het geen stress is, of …

Read More