Oceaan.

 
Kopie van Kopie van Kopie van Kopie van We Bedtime.png
 

Ik krijg er niet genoeg van. Ik zou het de hele dag doen.

Laat mij maar zitten, daar in mijn zeteltje bij het haardvuur, rustig kijkend naar de bonte optocht van gedachten en gevoelens in mijn hoofd.

En ik heb geluk, want mindfulness is ook nog eens stevig onderzocht in de positieve psychologie.

Bovendien gaat het vaak niet eens over mediteren - mindfulness gaat algemeen over de staat van aandacht geven aan en je bewust zijn van wat er gebeurt in het huidige moment.

Dus.

Als we in onderzoek zien dat mindfulness het welbevinden verhoogt, dan betekent dat dit: mensen die meer aandacht geven aan het 'nu' (aan wat ze denken, voelen, zien, horen, ruiken en ervaren in het huidige moment óp het huidige moment) vertonen een hoger welbevinden.

Heb jij ook wel eens ervaren dat je ergens aankwam met je fiets of auto en je je met geen mogelijkheid meer kon herinneren hoe je daar gekomen was?

Werk je jezelf soms door een maaltijd of een snack heen zonder werkelijk iets te proeven?

Wandel je soms aan een snel tempo ergens heen, zonder ook maar iets op te merken van je omgeving?

Daar zit het 'm.

Of tenminste, daar zit het 'm dus niet.

We zijn allemaal gevoelig voor de 'drukheid' van het leven, en we weten allemaal hoe het is om wat je in het huidige moment ervaart, niet bewust waar te nemen. Maar de ene mens heeft meer mindfulness als aangeboren karaktertrek dan de andere, of noem het een talent: de Momentgenieters.

Bovendien kunnen we mindful in het leven staan leren en oefenen, ook als we die karaktereigenschap niét cadeau kregen.

En dat cultiveren is de moeite waard, want wie meer mindful door het leven gaat, scoort hoger op véél variabelen die met floreren samenhangen.

Hoe mindful je bent kan je meten met de MAAS (Mindfulness Attention Awareness Scale). Abonneer je hier op de nieuwsbrief van Positivologie en krijg die vragenlijst en de voordelen van mindfulness-van-alledag onmiddellijk in je inbox: schrijf je hier in