Hoppa: de beste boeken over positieve psychologie!

 
Kopie van Ontwerp zonder titel(14).png
 

Tijd voor een hele praktische blogpost, want dit is een vraag die mij wel vaker wordt gesteld: wat kan ik lezen om meer te leren over positieve psychologie? Welke boeken zijn toegankelijk én concreet inspirerend?

Met als extra belangrijk criterium: welke boeken zijn wél geschreven door experts en onderzoekers maar géén droge handboeken?

Wie mij daarvoor mailt is absoluut aan het juiste adres, want ik ben #nooitnietaanhetlezen.

Deze boeken vind ik de krachtigste van mijn vakgebied (met als bonus een filmpje als je op de naam van elke auteur klikt):

1. De gelukshypothese van Jonathan Haidt: een mooie mix van filosofie, positieve psychologie en exacte wetenschappen. Haidt onderzoekt een groot aantal oosterse en westerse wijsheden uit de grote religies en uit belangrijke filosofische en literaire werken. Die oeroude wijsheden brengt hij in relatie met de moderne psychologie. Zo komt hij tot verrassende inzichten die je daadwerkelijk kunnen helpen om een gelukkiger, betekenisvoller leven te leiden.

2. Alle boeken van Ilona Boniwell: zij schrijft heel erg to-the-point. Ilona was mijn prof in Cambridge, en ze geeft in elk van de boeken die ze maakte of mee ontwikkelde een mooi en helder overzicht van wetenschappelijke inzichten én toepassingen. Zoek naar deze titels voor je dagelijks leven: A Year of Well-Being, Change Your Life One Day at a Time en Live Happy. En lees deze meer leerboekachtige boeksels om in dieper in de kennis en kunde van de positieve psychologie te duiken: Positive Psychology in a Nutshell en Positive Psychology: Theory, Research and Applications.

3. De maakbaarheid van het geluk van Sonja Lyubomirsky. Vol strategieën die wetenschappelijk onderbouwd zijn en die je kan gebruiken om je welbevinden te verhogen. Bij uitbreiding raad ik graag alle boeken aan van Lyubomirsky: zij heeft veel baanbrekend onderzoek in de positieve psychologie op haar naam staan én ze schrijft ook nog eens heel praktisch en toegankelijk (zowaar welhaast een unicum).

4. Stuiten op geluk van Daniel Gilbert. Gilbert beschrijft wat de wetenschap ons kan leren over hoe, en hoe goed, het menselijke brein zijn eigen toekomst kan bevatten, maar ook van welke gedeelten van die toekomst we daadwerkelijk zullen genieten. Dit boek laat op briljante en grappige wijze zien waarom mensen zulke mislukkelingen zijn wanneer ze moeten voorspellen waarvan ze gelukkig zullen worden. De auteur weet - met een overdaad aan intrigerende voorbeelden - het idee van geluk en wat het nu werkelijk is te ondermijnen, maar hij toont ook aan hoe het geluk toch gevonden kan worden. Verrassend en leerrijk boek.

5. Kies het leven dat je wilt van Tal Ben Shahar. Een echt inspiratieboek met 101 mogelijkheden om keuzes te maken en je leven ten goede te veranderen. Gebaseerd op het recent psychologisch onderzoek laat Harvard-professor en topdocent in de positieve psychologie Tal Ben-Shahar zien hoe het maken van de juiste keuzes - niet de 'levensgrote beslissingen', maar de talrijke dagelijkse kleine keuzes die we maken - een rechtstreekse, langdurige invloed hebben op ons geluk. Ieder moment is een kans om te kiezen voor een gelukkig en bevredigend leven.

6. The Upside of your Dark Side van Todd Kashdan en Robert Biswas-Diener. Gebaseerd op jarenlang wetenschappelijk onderzoek en boordevol levensechte voorbeelden, is dit boek een verfrissende reality check die je laat zien hoe je voller kan leven door emotionele, sociale en mentale beweeglijkheid te oefenen. Dat is volgens de auteurs het vermogen om het volledige spectrum van emoties en gedragingen te benutten, niet alleen de ‘positieve’ of de ‘goede’. Want door die waardering van al je psychologische mogelijkheden wordt je ‘heel’, en dat laat je toe om zowel de hoogste pieken te bereiken als met de diepste valleien om te kunnen.

7. De zin van het bestaan van Viktor Frankl, hoogleraar in de neurologie en de psychiatrie. In het eerste deel van dit aangrijpende boek beschrijft Frankl zijn ervaringen in het concentratiekamp, waar hij zijn familie en zijn vrouw verloor. In het tweede deel introduceert hij zijn logotherapie, een vorm van hulpverlening die gebaseerd is op het streven van de mens om een hogere betekenis aan het leven te geven. Voor iemand die jarenlang niets anders dan lijden en de macht van het kwaad heeft gezien, is Frankl verrassend optimistisch over het vermogen van de mens om voor het goede te kiezen en toont hij krachtig aan hoe belangrijk betekenisvol leven is.

8. En dan heb je natuurlijk nog de grote namen zoals grondlegger van de positieve psychologie Martin Seligman wiens boeken (Flourish en Authentic Happiness) boeiend zijn, maar naar mijn mening net wat stijver geschreven en moeilijker te lezen. Of expert in de positieve emoties Barbara Fredrickson met haar Positivity en Liefde 2.0 - interessante lectuur maar minder breed, eerder een diepe duik in het onderzoek naar dat ene thema. Mihalyi Cszickszentmihalyi met zijn boek Flow hoort ook in dit rijtje thuis: ideaal als je dieper wil duiken in de totale gelukservaring.

Ontbreekt hier nog een titel volgens jou? Ik krijg niets liever dan leestips, dus: de-len!